- Bio-Karma -

Forskningsresultater

- 24. september 2021 -

Coenzym Q10 – hjerte, muskler og hud

Coenzym Q10 er et vitaminlignende stof, som vores kroppe bruger i stort omfang, for at holde vores muskler ved lige. Q10 indgår i mange vigtige processer, men særligt i alle vores cellers mitokondrier er Q10 vigtigt, fordi det hjælper muskelcellen med at omdanne sukker fra vores mad til energi (ATP), som cellen kan spise og forbrænde.

Der er mange gode grunde til at optimere sit Q10 indtag. Ikke mindst fordi hjertet er en stor muskel, som også påvirkes ved mangel på Q10, hvilket kan medføre ubehagelige symptomer fra hjerte og kredsløb.

Derfor skal du også være særligt opmærksom på om du får nok Q10, hvis du har hjerteproblemer eller problemer med andre muskler eller muskelgrupper, da det på sigt kan udvikle sig til at påvirke hjertemusklen. Og hvis du tager kolesterolsænkende medicin (statiner), er du i højrisiko for at komme til at mangle Q10. Det er nemlig sådan, at statiner reducerer blodets indhold af blandt andet Q10. Så hvis du tager kolesterolsænkende medicin, er det en rigtig god idé samtidig at tage Q10 som kosttilskud for at undgå gener i muskelvævet som smerter, stivhed, kramper m.m.

Og selvom du ikke har problemer med dit kolesteroltal, kan Q10 stadig være gavnligt for dig, der har en hjertesygdom. Der ses nemlig en relation mellem indtag af Q10 og lavere mortalitetsrate bland patienter med hjertesvigt.

Der er også flere studier, der peger på, at Q10 er godt mod tandkødsbetændelse og parodontose.

Og lige så imponerende er det, at Q10 synes at være i stand til at reducere oxidativt stress i huden ved udvortes påføring. Så hvis du har solskader, eksem, arvæv, psoriasis eller andre hudlidelser, kan Q10 i creme måske være en hjælp for dig.

På baggrund af disse og mange andre studier på effekten af coenzym Q10 anbefaler jeg flere af mine klienter at tage Q10 i perioder, hvor det er nødvendigt, eller hvor forskningen viser, at det kan have en gavnlig effekt.

Det er vigtigt at konsultere en professionel eller egen læge før du kaster dig ud i forsøg med Q10, da forskellige helbredsproblematikker kræver forskellige dagsdoser, og nogle oplever bivirkninger ved indtag i form af diarré. I tilfælde med bivirkninger kan der findes alternativer, som kroppen bedre kan acceptere.

Hvis du gerne vil optimere dit Q10 indtag, men ikke har behov for tilskud, så kan du med fordel huske at spise fede planteprodukter som avocado, nødder og kerne, og, i mindre omfang, højkvalitets animalske produkter.

Kilder: Clinical applications of CoQ10 – Frontiers in Bioscience, jan 2014, Q-symbio – Journal of American College of Cardiology, vol 2. nr. 6 2014.

- Vil du høre mere? -
Tidsbestilling til konsultation

Du kan altid skrive eller ringe til mig og bestille tid til en konsultation. Jeg er generelt fleksibel med tidspunkter, så vi finder en tid, der passer godt ind i din hverdag, uanset typen af konsultation. Behandling i klinik foregår i Kiropraktisk Klinik Rødby, hvor jeg har lokale.